Gyermekfogászat és megelőzés

Általános vizsgálat, tejfogak kezelése és ápolása, megelőzés, konzultáció).

A gyermekfogászati kezelések a gyermekek fog- és szájbetegségeinek megelőzésére és kezelésére szolgál, jelentősége a felnőttkori maradandó fogakra nézve is fontos. A tejfog kissé eltérő felépítésű és szerkezetű, mint a maradó fog, így ezek épségének megőrzése roppant fontos a gyermek egészsége szempontjából, így viszonylag rendszeresen, hozzávetőlegesen negyedévente érdemes gyermekfogászat ellenőrzésen megjelenni.

A tejfog szuvasodása fontos figyelmet érdemel és megelőzése nagyon jelentős. Sok szülő úgy gondolja, hogy a tejfog úgy is kiesik, ezért nem szükséges törődni az egészségével. Ez nagyon téves elgondolás, mivel a szuvas fog azon kívül, hogy fájdalmat okoz a gyermeknek a korai kihullása módosítja a kinövő maradó fogak helyzetét. A gyermekfogászati kezelés során a tejfogak túl korai kihullására vonatkozóan történik a megelőzés és kezelések.  Az sem elhanyagolható szempont, hogy egy szuvas tejfog közvetlenül érintkezhet a már előtört maradó fogakkal, így a szuvasodás akár át is átterjedhet az ép fogakra és a gyermek egész hátralévő életében, felnőttkorában is fokozottabb figyelmet követel a maradandó fogak ellenőrzése.

Gyakori probléma a gyermekeknél a cirkuláris tejfog szuvasodás, amely során a szuvasodás közvetlenül az íny mellett kezdődik általában a frontális fogaknál, majd a tejfogak helyén fekete csonkok maradnak. Ezt általában a cukros italok és üdítők okozzák, már az elég korai időszakban is amikor a cumisüvegből iszik vagy akár azzal a szájában alszik el a gyerek. A már cirkuláris szuvasodás a gyermekfogászati kezelés során már nem hozható jobb állapotba, így a szülők figyelmének felhívása a rossz szokások berögződésénel és a cukros üdítők elkerülésének a fontosságára is felhívja a figyelmet. 

A gyermekfogászat konzultáció és tanácsadások tipikusan olyan megelőző javaslatokat adunk a szülőknek, melyek betartásával a gyermekek tejfogai és maradandő fogai épen tarthatók (pl. megfelelő táplálkozás, lehetőleg a cukros üdítők és túlzott édességfogyasztás kerülése , a megfelelő vitamin és ásványi anyag napi szintű bevitele, valamint a szájápolás rendszeressége és megtanítása a gyermeknek). A gyermekfogászat ellenőrzés alkalmával megmutatom a helyes szájápolási technikát a gyermeknek is, ám a rendszeresség betartása már a szülő feladata és felelőssége.

MEGELŐZÉS - RENDSZERESSÉG - ÁPOLTSÁG